Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

 «Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της νομοθετικής ρύθμισης και την μετακίνηση, από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας, των διαθεσίμων των οργανισμών και φορέων, που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ήπειρος Ανατροπής», με αφορμή την απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα. «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επί της ουσίας, δίνει στην κυβέρνηση, αν χρειαστεί, τη δυνατότητα να κάνει έναν προσωρινό χειρισμό, μία εσωτερική ανακύκλωση της υφιστάμενης ρευστότητας, μεταξύ των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή, δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αλλά είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ολλανδία και Αγγλία) και του κόσμου. Θα περίμενε κανείς,  οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να αντιληφθούν τον αγώνα που δίνεται, για να σταθεί η χώρα με αξιοπρέπεια και να στηρίξουν με όποιο μέσο μπορούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.  Αντιθέτως, παρατηρείται το φαινόμενο να αντιδρούν εκείνοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που επί πέντε χρόνια υπέμεναν σχεδόν αμίλητοι την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, με μείωση κατά 60% των πόρων  και την κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ως συνειδητή μνημονιακή επιλογή και όχι ως προσωρινή ανάγκη» αναφέρει η παράταξη.
Και συνεχίζει: «Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα κινδυνολογίας για τα οικονομικά των ΟΤΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι:
• Η τοποθέτηση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ έναντι των εμπορικών τραπεζών είναι ασφαλέστερη, αλλά και αποδοτικότερη σε ορισμένες περιπτώσεις. (οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου). Για το λόγο αυτό, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες το έχουν ήδη πράξει οικειοθελώς και ανεξάρτητα από την ΠΝΠ.
• Τα ποσά που βρίσκονται κατατεθειμένα στην ΤτΕ είναι οποτεδήποτε διαθέσιμα στους αντίστοιχους φορείς.
• Το Δημόσιο θα δανειστεί μόνο για 15 μέρες και μόνο τα ποσά που ούτως ή άλλως οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα χρησιμοποιούσαν μέσα στο 15νθήμερο αυτό.
• Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος Δήμος ή κάποια Περιφέρεια υποστεί εξ αυτού του χειρισμού ζημία, προβλέπεται ρητά ότι έχει δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Όσοι σήμερα διαρρηγνύουν υποκριτικά τα ιμάτιά τους, απλά φανερώνουν την αδυναμία τους να αντιληφθούν την ώρα της εθνικής ευθύνης και να δράσουν ανάλογα. Είναι φανερό ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ας τους κρίνουν οι πολίτες».



Subscribe to RSS Feed